top of page

Communicatie in 2016: dat is strategie, strategie & nog eens strategie!


Eerder deze week - tussen alle pitchchaos door - kwam Martine Van Driessche langs voor een boeiende expert class over interne communicatie. Mijn belangrijkste take-away van haar les? Dat de communicatieprofessional in 2016 adviseur/regisseur/strateeg is. Wat ik daar precies mee bedoel, ontdek je hier!

Dat communicatie een vakgebied is dat enorm snel veranderd is geen geheim meer. Dat toonde Martine nog maar eens aan tijdens haar les: digitalisering, big data, de explosie aan content, het toenemende belang van visuele voorstellingen, ... . Het zijn maar enkele van de trends die ze opnoemde tijdens haar gastcollege. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor het takenpakket van communicatieprofessionals: waar ze ooit vooral focusten op informeren en overtuigen, daarna dialogen opbouwen en sociale media verzorgen, zijn communicatieprofessionals vandaag vooral bezig met ... strategie!

Van realisatie naar strategie

Volgens Martine is er dus een opmerkelijke beweging aan de gang: bedrijfsleiders willen dat communicatieprofessionals vooral adviseren, dat ze meedenken over het imago, de repuatie, de positionering, de algemene strategie. En dus niet enkel en alleen realisatie, waar de meeste communicatiemedewerkers mee bezig zijn. We gaan dus van operationeel naar strategie, van teksten schrijven naar beleidslijnen uittekenen en advies geven, waar copywriting bijvoorbeeld een niche wordt waar externen worden voor ingeschakeld.

En ik dan?

Ik moet toegeven dat ikzelf communicatie ging studeren omdat ik graag wilde uitvoeren: persberichten schrijven, brochures of folders maken, interne berichtgeving verzorgen, sociale media managen, noem maar op. Zolang ik maar mocht schrijven. Dat was hoe, in mijn hoofd althans, het takenpakket van een communicatiemedewerker er uit zag. Niet dus. En dat was best een wake-up call voor mij. Maar ik vind het goed, want zelf ben ik helaas toch niet zo creatief zoals gedacht. En het feit dat communicatiespecialisten vandaag mee aan de beleidstafel zitten en belangrijkste strategische beslissingen nemen, geeft het vakgebied een nieuwe legitimiteit en maakt het belangrijker. En dat is iets wat ik alleen maar kan toejuichen.

Of er voor mij een carrière in een strategische functie weggelegd is? Dat zullen we over een paar jaar wel zien ;)


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page