top of page

Storytelling: de moraal van het verhaal


De laatste week van het semester betekent dus ook de allerlaatste expert class. En eindigen? Dat doen wij in stijl: met een expert class van Famous Relations over storytelling. Maar wat is storytelling nu eigenlijk? En hoe passen zij het toe?

Storytelling is hot, nee wat zeg ik, megahot vandaag. In zowat elk lijstje met communicatietrends prijkt het bovenaan en ook als je 'storytelling' intypt op Google komt er een berg hits op je af (66 000 000 om precies te zijn). Maar hoe definieer je storytelling nu? Bij Famous Relations zeiden ze dit: "Storytelling is een vorm van content marketing waar een persoonlijk verhaal centraal staat". Of zoals een van de gastsprekers het wondermooi samenvatte: "een goed verhaal is de weg naar het hoofd maar vooral het hart van de klant".

De aantrekkingskracht van verhalen

Hoe komt het nu toch dat verhalen zo populair zijn? Bij Famous Relations gaven ze de volgende 5 redenen:

  • Verhalen trekken de aandacht van het publiek.

  • Mensen houden van verhalen: liedjes, boeken, films, noem maar op. We zijn er dagelijks mee bezig.

  • Verhalen helpen ons om iets te begrijpen

  • Verhalen wekken emoties op, waardoor we verbanden leggen met onze eigen ervaringen.

  • Verhalen helpen ons om iets te onthouden.

Achter al die redenen schuilt volgens mij 1 constante: mensen zijn vergroeid met verhalen. We groeien er letterlijk en figuurlijk mee op. Vroeger verzamelden de mensen rond het vuur bij het stamhoofd die dan allerlei gekke verhalen vertelde om zo levensbelangrijke wijsheid over te leveren. Vandaag lezen onze ouders ons voor of lezen we gewoon zelf verhalen: in een boek, maar bijvoorbeeld ook op de populaire Humans of New York-pagina. Hoe je het ook draait of keert, we houden allemaal van verhalen. Verhalen hebben dus écht iets magisch.

Emotie als hoofdingrediënt

De gastsprekers van Famous gaven ons ook nog een reeks ingrediënten mee voor een goed verhaal: sensatie, actualiteit, human interest, maatschappelijk belang of nabijheid. Verhalen wekken emotie op en dat is precies hun geheime wapen. En daarom is het ook zo'n effectieve communicatiestrategie. Een goed voorbeeld hiervan is de campagne die Famous Relations maakte voor het WWF: WWF wilde geld ophalen om te voorkomen dat de tijger zou uitsterven (die was op dat moment ernstig bedreigd). Wat deed Famous? Ze maakten een website waarop je kon checken of jouw achternaam populair was in België of, dat net als de tijger, met uitsterven bedreigd was. Simple, yet effective dankzij de emotie en de nabijheid die zo op die manier creëren. Een ander voorbeeld is natuurlijk Employer Branding, waar ik eerder een blog over schreef. Een verhaal bouwen rond een werkgever om zo meer mensen aan te trekken, dat werkt gewoon écht.

Samengevat? Onze wereld is een web van verhalen en dat maakt het net zo'n dankbare communicatiestrategie op dit moment!

En toen ... en toen kwam een varkentje met een lange snuit, en deze blogpost is uit!


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page